Autor: Euronews Srbija

Novi Sad
17.04.2023.
07:04 > 07:05
Do sada se 45 fakulteta, u okviru četiri državna univerziteta - Beograd, Novi Sad, Novi Pazar, Priština sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, izjasnilo da će ukinuti prijemni ispit od 2024. godine.
  • Milica

    14.12.2023 18:33
    Zar je bitno
    Prijemni ispit je samo otvaranje vrata fakulteta. Neretko se desi da ga zbog treme ili nekog drugog razloga budući student ne položi. Krajnji ishod je svakako rezultat mukotrpnog rada i grejanja stolice tokom studija, tako da mislim da je bolje pružiti priliku svakom ko ima volju da studira.
  • Univerzitetski profa

    18.04.2023 01:43
    Niko nas nista nije pitao.
    Da jeste, niko od mojih kolega ne bi pristao na ukidanje prijemnog ispita. Ovo je nametnuta stvar, pritom veoma nejasna od samog početka. Veoma loš korak protiv autonomije svakog fakulteta. Da sam dete koje ove godine treba da upise studije, imala bih nervni slom zbog manjka informacija.
  • 0

    18.04.2023 00:25
    ...
    Kao univerzitetskom profesoru, ne sviđa mi se projekat državne mature.
    Studijski program na kom radim imaće test sklonosti, a svi zainteresovani mogu da pohađaju pripremnu nastavu.
    Taj test je dodatni filter i ne planiramo da ga izbacimo.
  • komsinica

    17.04.2023 23:32
    Da li se mi to vracamo na sistem tzv šuvarica. U moje vreme a ja smam maturirala 1984. nije bilo prijemnog na fakultet sem na Akademiju umetnosti, ali je postojala prohodnost, sto znaci da niste iz svake srednje skole a sve su bile cetvorogodisnje upisati bilo koji fakultet, eventualno negde ste mogli polagati diferencijalni. Sve to ukupno, nije bilo dobro jer da je bilo, sistem niko ne bi menjao. Ovo sve ide u tom pravcu. Vreme ce pokazati.
  • Nedostatak

    17.04.2023 23:08
    profesora
    Nemoguće je izjednačavati uspehe đaka ni među đacima u istom gradu, ni među gradovima. Da li neko iz Ministarstva zna da po manjim mestima odavno nema nastavnika pojedinih predmeta, pa tako matematiku predaju geografičari, hemiju biologičari, itd.
  • Srednjoškolac

    17.04.2023 23:06
    Pitanje
    I šta ako neko iz nekog razloga ne bude baš jako dobar đak u srednjoj školi, ili lošije uradi maturu, to ga dalje opredeljuje za ceo život? Da neće moći nikada da upiše neki malo "bolji" fakultet?
    Neretko se dešavalo da se neka deca posle buntovničkih srednjoškolskih dana probude i budu odlični studenti, ovom maturom je ta mogućnost onemogućena
  • Mina

    17.04.2023 18:25
    Matura-nikako ne
    U osmom razredu, pre upisa u srednju skolu, svako dete u Srbiji zasluzuje da zna uslove upisa na bilo koji fakultet, a ne na cetvrtoj godini srednje skole. Za najtrazenije fakultete uslovi se ne znaju jos uvek sto je skandal (sta ukljucuje test sklonosti, ni bog ne zna), a ni za ostale fakultete se ne zna jer ce zbirke za maturu da izadju tek u septembru...potpuno nenormalno. Ni jedan nastavnik ih ne priprema za maturu, a trebalo je da krenu to da rade jos od prve godine. Dodatno, na probni period koji predlazu deca iz organizacije "I mi se pitamo" Ministarstvo nije pristalo jer ni sami ne veruju u ovaj naopaki projekat. Ima sjajne dece i odlicnih predloga...samo nema ko da ih cuje jer o njihovoj sudbini odlucuju oni koji ocigledno nikada nisu ozbiljno ucili dok smatraju da se od oktobra do juna neko moze spremiti za Medicinu, Farmaciju, ETF, FON i Stomatologuju. Jedino razumno je odaganje projekta ali razuma nema osim kod odredjene dece i nekh univerzitetskih profesora.
  • Losa ideja

    17.04.2023 16:30
    Imali smo u gimnaziji maturu, pa na fakultetu prijemni. Iz ove perspektive ne vidim smisao mature, a ove konkretno ideje pogotovo.
    Sto se tice usvajanja znanja i, recimo, konkretno Ekonomskog fakulteta. Taj nivo razocarenja, koji ce doziveti bilo koji novosadski gimnazijalac, ako se zezne i zavrsi tamo je tesko recima opisati. Naletite vec u startu na gomilu iskompleksiranih likova, koji su sticanjem odredjenih okolnosti, da ne kazem vetrova, koji su im duvali u ledja dosli do profesorske pozicije. Videcete sokantne nivoe neznanja, oholosti, korumpiranosti i bezobrazluka. A onda kad malo porastete, krenete sa ozbiljnom karijerom i dodatnim studijskim usavrsavanjam, shvaticete jednog dana da ljudi, koji su vam nadmeno drzali predavanja, teoretisali do besvesti iz kopiranih (pokradenih) stranih sadrzaja, zapravo nista konkretno nisu uradili u zivotu, sto bi predstavljalo realan, zivotno-karijerni uspeh u konkretnim ekonomskim temama, te da je ono cemu su vas ucili sustinski nema nikakvu vrednost i neprimenjljivo je u realnom zivotu.
  • Novosadjanka

    17.04.2023 13:56
    Matura je glupost
    Kao univerzitetski profesor tvrdim da je matura pogrešno rešenje. Ne može se isto oceniti dete koje ide u jezičku gimnaziju u odnosu na ono koje ide u opštu ili neku stručnu skolu. Oni svi imaju potpuno različite planove i programe i deca usvajaju sasvim različite nivoe znanja i veština. Ne možete im dati iste testove! To je potpuna besmislica! Što se tiče upisa na fakultete- svaki fakultet mora samostalno da proceni koji kandidati zaslužuju da studiraju na toj instituciji. Ocenjivanje u školama može ali i ne mora da pokaže znanje ali i talenat za obavljanje neke profesije. Uništavanje univerzitetske zajednice je u toku. Svaki korak koji ministarstvo napravi ima za cilj da umanji važnost univerziteta u zemlji. Ovo je 100 koraka unazad. Kolege profesori probudite se i pobunite se.
  • Telep

    17.04.2023 13:48
    Uništavanje
    Ovim zakonom se sprečava da srednjoškolci sa više znanja budu bolje rangirani. To deluje veoma destimulativno.i vodi ka urušavanju obrazovnog sistema, kao vid opšteg urušavanja sistema vrednosti. Krajnji cilj je napraviti od Srbije državu u kojoj pravo obrazovanje i znanje nije na ceni i čak služi za podsmeh. Uporedo sa degradacijom znanja i obrazovanja se promoviše značaj fizičke snage, koja u kombinaciji sa snalažiljivošću, drskošću i uličnom inteligencijom, postaje glavni kvalitet za uspeh undruštvu. U tom kontekstu treba razumeti i poplavu uzdizanja sporta i sportista i to što bivši sportisti zauzimaju sve značajnije funkcije u politici i privredi.
    Krajnji cilj je izgleda da se Srbija isprazni od pametnih i obraznovanih kako bi lakše postala kolonija.
  • Dada

    17.04.2023 13:04
    Bitna je diploma
    Trajaće fakultet kraće nego srednja škola.
  • Pokojni Čika Franja

    17.04.2023 12:52
    ne dirati prijemne ispite
    Prijemni ispit ne treba uklanjati — unekoliko i ne sme [se]! Atonomija univerzitetâ mora o(p)stati!
  • scp - 096

    17.04.2023 12:38
    Državna matura je glogov kolac za obrazovanje u Srbiji i nakon toga neće postojoati šansa da se obrazovanje vrati u normalne tokove
  • Dejan

    17.04.2023 12:31
    Dil
    Ako hoces da urusis kompletan sistem neke zemlje,prvo kreni od fakultetskih institucija,dalje lako ! Evo u poslednjih 5-10 vec se proizvode losi razni dipl.ing,sta ce tek biti za deceniju dve. Upisivace fakultete ko bude stigao a profesori ce tu biti kao sobno cvece !
  • Marija

    17.04.2023 12:14
    @ privilegija u provinciji
    Ako je neko vukovac u Senti, Adi itekako je dobrodosao!
    Interesuje me kako se ne zalite za vukovce iz Bjeljine, Niksica ili smatrate da su tamo teske gimnazije!?!
  • Banderaš

    17.04.2023 12:07
    Ne bih želeo da me leče doktori koji ćrme završiti taj fakultet u koji može da se svako upiše ko ima malo vremena da ga završi.
  • G pen

    17.04.2023 11:34
    Jedini uslov je da ti roditelji nisu sa ove strane Dunava. I da su podobni. Vec vidjeno.
  • /

    17.04.2023 11:32
    /
    auf, eto medicinara koji ce vam leciti decu.
    oni u nemacku nece vise hteti da idu posto za nju moraju proci njihove prijemne ispite
  • Roditelj

    17.04.2023 11:11
    Upis na fakultet bez prijemnog je potpuna besmislica,jer se na taj nacin upravo favorizuju oni koji nisu zasluzili ocene koje su dobili (a ima ih ....). Pored toga i polaganje mature u svojoj skoli podlozno je istim dogadjajima koji su doveli do nezasluzenog dobijanja ocena.
  • @Професорс са УНСа

    17.04.2023 11:00
    Profesor sa UNS-a
    I ja imam divne stidente iz cele Vojvodine baš zahvaljujući prijemnom… Ako Gimnazija “J. J. Zmaj” nije najteža, onda ste stvarno nedorasli raspravi. A opšte je poznato da tamo i specijalci jedva imaju sve petice. Opšte su poznate i činjenice sa rezultata mnogobrojnih prijemnih ispita, gde vidite da mnogi studenti iz N. Sada koji na uspehu nisu skroz odlični imaju bolja znanja na prijemnom nego Vukovci uz drugih gradova, ali zbog zbog principa bidovanja, više se rangiraju. Zapitajte se vi sa Pravnog i Ekonomskog zašto FTN i Medicinski nisu pustili da im profesori iz srednjih škola determinišu kvalitet studenata. Hoće stvar u svojim rukama a ne da se prepuste srednjim školama. I naravno da sada imate odlične studente iz Subotice, Zrenjanina itd, jer ste primenjivali prijemne ispite. Ovim najavljenim metodom ćete i te dobre iz provincije ali nesklone varanju na maturi i izmoljavanju ocena - diskriminisati. Prepustiti rezultate upisa na fakultete samo rezultatima uspeha postignutim u srednjoj školi i velike mature je potpuna degradacija autonomije univerziteta i to na samoj osnovi te vrednosti. Takoreći, uvodimo autonomiju srednjih škola. Samo će se raspiriti poltronstvo i korupcija… Ostavite vi prijemne (40% uspeh + 60% prijemni), kao Filozofski, FTN, Medicina, a fakultetima koji se bore za kvotu da im se upišu - neka bez prijemnog prime one što preostanu (što skoro pa i sada rade).
  • Lovro

    17.04.2023 10:21
    Totana glupost i sve kontra.
  • Професор са УНС-а

    17.04.2023 10:19
    Шта значи ”најтеже” новосадске гимназије? На који начин процењујете њихову тежину? Молим вас да не наводите податке за које немате покриће. Што се тиче ђака из гимназија у Суботици, Сомбору и Руми, они су јако добри студенти на Универзитету у Новом Саду.
  • Nikola

    17.04.2023 10:15
    Pod hitno
    Treba ukinuti prijemne, uspeh u srednjoj odličan ako si u stranci aktivan diploma faxa ako znaš koji da izgovoriš ! Sve ste omalovažili dzabe su ljudi godinama učili samo van zemlje
  • ime

    17.04.2023 10:14
    Zbunjuje me
    Zbunjuje me provera sposobnosti (sklonosti) za studiranje na nekom fakultetu. Dobar si ti mali, imaš uspeh, položio si dobro prijemni, ali dodatna provera posebnih sklonosti i sposobnosti pokazuje da studiranje na ovom fakultetu nije za tebe. Uostalom, za tebe je u međuvremenu neko nekom telefonirao.
  • Pravni i Ekononski…

    17.04.2023 08:15
    …privileguju provinciju
    Neka Pravni i Ekononski fakultet razmisle o sledećem… Najteže novosadske gimnazije imaju manje vukovaca nego druge škole u Vojvodini. Najviše vukovaca imaju gimnazije na severu Vojvodine. Kad provincija sazna za to da nemate prijemni, šta mislite kakva će kontrola biti na velikoj maturi? Sad razumemo dekane ovih fakulteta. Mrzi ih da sprovode prijemne po cenu da sva deca van Novog Sada dobiju životnu šansu koju inače ne bi dobili. Sramota od gluposti, lenjosti i na kraju posledica po sopstveni fakultet jer će isfiltrirati decu koja su lažno uspešna. Samo 60% prijemni i 40% uspeh sprečava da se eliminiše uticaj poklonjenih ocena i prepisivanja za vreme velike mature.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna